Varusteet ja retki-info

Pieni retkeilysanasto

Päiväretki = Päivän kestävä retki, ei yöpymistä, evästä kannattaa ottaa ja esimerkiksi jtn helposti kokattavaa syötävää

Leiri = Vähintään yhden yös kestävä, isommalla porukalla tapahtuva leiri, joka pidetään usein jonkun leirikeskuksen yhteydessä.

Retki = Yön yli kestävä retki usein oman vartion kesken. Usein omat ruuat mukaan.

Vaellus = Yleensä yön yli kestävä tapahtuma, jossa yövytään luonnossa ja esimerkiksi kuljetaan jokin reitti.

Kesäpurjehdus = Kesällä viikoittain järjestettävä purjehdus. Avoimia kaikille seikkailijoille ja sitä vanhemmille.

Haikki = Leirillä järjestettävä, yleensä yhden yön kestävä vaellus.

Kipinävuoro = Tulisijan vartioiminen yöretkillä, vuoroja on kaikilla ja ne kestävät usein tunnin.

 

 

Ilmoittautumisesta retkille/leireille/tapahtumiin

Lippukunnan tapahtumista julkaistaan nettisivujen etusivulla ja tapahtumat-kohdassa retkilappu, jossa kerrotaan retken ajankohta, paikka, lähtö- ja paluuaika sekä hinta. Hinta sisältää majoituksen, ruuat ja retken ohjelmaan tarvittavat materiaalit sekä kauemmaksi suuntautuviin tapahtumiin yleensä yhteiskuljetuksen. Ilmoittautuminen tapahtuu Kuksa-linkin kautta. Ilmoittautumiseen tarvitset kuksatunnukset. Mikäli ilmoittautuminen linkin kautta ei onnistu, ota yhteyttä lippukunnan jäsenrekisterinhoitajiin. Muista ilmottautua ajoissa, sillä se helpottaa valtavasti leirien suunnittelua.

Retkimaksu maksetaan leirilapun ohjeiden mukaan joko lippukunnan tilille tai käteisellä paikan päällä. Huomaathan, että retkimaksun joutuu maksamaan, vaikkei pääsisikään osallistumaan retkelle. Maksun saa takaisin vain lääkärintodistusta vastaan.

Varusteet

Nimikoithan kaikki mukaan lähtevät vaatteet ja tavarat, niin ne löytävät paremmin takaisin eksyessään omistajastaan. Mukaan retkelle ei yleensä tarvita omia eväitä, jos niitä ei erikseen mainita varusteluettelossa.

Retken johtajalla on puhelin mukana hätätilanteita varten, joten retkeläisten ei tulisi ottaa kännykkää mukaan. Retken johtajan numero löytyy retkilapusta.

Joka retken top-varusteet (Pakkaa ainakin nämä mukaan):

Partiohuivi, josta tunnistaa partiolaisen paikassa kuin paikassa

Rinkka / reppu / kantolaite
Pakkaa tavarasi aina rinkkaan tai reppuun ja anna lasten pakata ne itse. Tällöin saat kannettua tavarat helposti perille retki-paikkaan maastossa kuin maastossa, etkä joudu kulkemaan polulla pussukat käsissäsi. Tavarat kannattaa nimikoida ja pakata  muovipusseihin, ennen kuin laittaa ne rinkkaan. Näin tavarat pysyvät kuivina sateella.
Valitse rinkka, jolla on seuraavat ominaisuudet:

  • Topattu lantiohihna: Isoa osaa painosta kannetaan lantiolla, ja toppaus tekee hihnasta miellyttävämmän.
  • Topatut olkahihnat: Toppaukset tekevät kantamisesta mukavampaa.
  • Rintakiristyshihna: Olkahihnat yhdistävä rintakiristyshihna auttaa siirtämään painoa selästä etupuolelle. Tämä estää olkapäitä kipeytymästä.
  • Sisäänrakennettu tukikehikko
  • Iso suuaukko: Iso suuaukko helpottaa tavaroiden pakkaamista ja etsimistä.

Säänmukainen vaatetus
Retkelle kuin retkelle tarvitset mukaan kunnon sadevarustuksen, joka tarkoittaa sadetakkia, sadehousuja ja kumisaappaita. Muista, ettei paraskaan ”sateenpitävä” ulkoiluasu päihitä sadetakkia kaatosateella. Kylmällä tarpeeksi lämpimät ja kuivat vaatteet, kerrospukeutuminen sekä kunnon tumput/kintaat ja pipo ovat huippu juttu. Varahanskat on pop!

Vaihtovaatteet
Varaa retkelle riittävästi varavaatteita. Varsinkin sukkia kannattaa ottaa ainakin yhdet enemmän kuin kaiken järjen mukaan tarvitsee. Vahinkojen varalta kannattaa olla mukana myös toinen ulkoiluasu, sillä retkipaikoissa kuivatusmahdollisuudet ovat melko olemattomat. Pakkaa vaihtovaatteet rinkkaan muovipusseissa, näin ne säilyvät kuivina ja puhtaina. Muovipusseihin on myös helppoa erotella likaiset ja puhtaat vaatteet sekä eri vaatetyypit, jolloin vaatteiden löytäminen helpottuu huomattavasti.

Makuupussi ja –alusta
Lämmin makuupussi ja riittävän paksu makuualusta varmistavat hyvät yöunet! Mikäli haluat oikein makoisat unet, on olemassa myös retkityynyjä ja makuupussin sisäpussi, joka lisälämmön ohella suojaa makuupussia likaantumiselta. Makuupussi voi olla kallis kertaostos, mutta oikein käyettynä pitkäikäinen ja laadukkaiden yöunien mahdollistaja!

Taskulamppu / otsalamppu sekä varapatterit. Otsalamppu mahdollistaa käsien käytön. Lamppu kannattaa nimikoida, sillä niitä hukkuu helposti.

Puukko
Puukko kuuluu partiolaisen retkivarustukseen. Puukon turvallisen käytön oppii vain harjoittelemalla, joten retkillä on yleensä jokin ohjelma, jossa käytetään puukkoa. Hyvä puukko on terävä ja siinä on sormisuoja, joka estää sormien lipsumisen kahvalta terälle.

Ruokailuvälineet  ja vesipullo, sisältävät syvänlautasen, mukin, haarukan, veitsen ja lusikan sekä astiapyyhkeen. Parhaiten ne löytyvät ja säilyvät kankaisessa ruokailuvälinepussissa. Parhaita ruokailuvälineitä ovat Savotan tai Light my firen ”vastakkain” menevät ruokailuvälineet. Ei kertakäyttöisiä tai särkyviä astioita mukaan, kiitos.

Saunomisvarusteet:  Leireillä saunotaan, joten ainakin pyyhe mukaan. Saippuat jne. plussaa.

Lakanat Suuremmissa leirikeskuksissa mukaan tulee ottaa omat lakanat ja tyynyliina, sillä niissä nukutaan muidenkin käyttämissä sängyissä.